THE SUSTAINABLE BUSINESS BLOG

Everything about Sustainability, CSR and Shared Value. For business leadersthat embrace growth opportunities behind social and environmental challenges. The Sustainable Business Blog is edited by the team of Forever Sustainable Business Nordic, a Scandinavian hybrid consultancy and think tank. Posts in English or Swedish.

sustainablebusinessblog.tumblr.com

Latest Posts

Hos OBOS bygger medarbetare från 32 länder hållbara bostäder i trä

Egentligen är det inte så svårt att utveckla en hållbar affärsmodell. Det gäller bara att tänka till en extra gång i det man gör, att inte alltid välja den upptrampade stigen och att utrusta sig med en skopa mod.

OBOS är en av Nordens största bostadsutvecklare. I Sverige är vi ca 1000 medarbetare och här har vi funnits sedan 1927. Mest kända är vi nog genom våra varumärken Myresjöhus, Smålandsvillan och vårt systerbolag Kärnhem.  

Jag som skriver heter Ulrika Liiv och ansvarar för samordning av hållbarhetsfrågor inom OBOS Sverige. I mina inlägg delar jag med mig av vad och hur vi gör för att utveckla oss och vårt erbjudande med respekt och hänsyn till vår jord och alla oss som lever här. Engagemang, nytänkande och innovation är centralt i allt vi gör och en förutsättning för vår existens.

I det här inlägget delar jag två exempel på hur vi bidrar till en mer hållbar värld.

Vi bygger i trä – varför är det viktigt?

Kanske är det lättare för oss än för många andra att hävda att det inte är så komplicerat att ha en hållbar affärsmodell när själva produkten i sig utgör en av de främsta krafterna i utvecklingen av ett mer ekologiskt hållbart samhälle. På OBOS Sverige bygger vi nämligen alla våra bostäder i trä i våra fyra fabriker i Sverige.

Trä är ett helt förnybart byggmaterial och en av våra viktigaste resurser i omställningen till ett mer hållbart samhälle. För varje träd som avverkas planteras två nya. Och trots rekordbyggande blir det mer skog för varje år. När träden växer, binder de koldioxid som bokstavligen spikas fast i väggarna, istället för att påverka klimatet. Träråvaran hämtar vi lokalt inom en radie av 20 mil runt respektive fabrik.

Är du intresserad av att veta mer om träets betydelse på vägen mot en mer ekologisk hållbar värld rekommenderar jag att besöka Svenskt trä www.svenskttra.se.

Arbetskraft är en bristvara – klart vi ska ta tillvara på all kompetens!

När den värsta byggboomen slog till för några år sedan stod vi handfallna och saknade arbetskraft i våra fabriker i Småland och Norrland. Vi tog tag i utmaningen. Idag har vi inte längre någon brist på arbetskraft. Frågan löste vi genom att öppna upp för en grupp människor som finns i vårt samhälle varav många inte når ut i arbetslivet. Jag syftar förstås på dem som kommit till oss i Sverige från länder både inom och utanför Europa. Idag arbetar människor från 32 nationer i OBOS Sverige. För att lyckas bygga gemenskap och trygghet på våra arbetsplatser ser vi ett gemenast språk som den enskilt viktigaste nyckeln. Därför har vi anställt lärare i svenska. Här kan du läsa mer om vårt SFI-arbete.

Ulrika Liiv Kommunikations- och hållbarhetschef OBOS Sverige AB www.obos.se

Posted 51 weeks ago

Forever Sustainable Business Nordic AB
Skeppsbron 38
111 30 Stockholm

E-MAIL
info@foreversustainable.se

            

INFO
Org.nr. 559101-7461
Bankgiro 5202-4213


Copyright Forever